Skr

Løberknæ

I Denne artikel fortæller vi alt hvad du behøver at vide om løberknæ - årsag, smerter og din vej tilbage

Hvad er løberknæ også kendt som iliotibial band syndrom (IT)

Løberknæ er karakteriseret ved en irritation på ydersiden af knæet. Det er som en fornemmelse af, at noget knitrer på ydersiden, når du gnider eller trykker på det område. Området kan være varmt, rødligt og inflammeret, og det er ubehageligt ved berøring. Oftest vil man mærke dette i opstarten af en aktivitet, eller når intensiteten øges. Trappegang både op og ned, løb ned ad bakke og forøgelse af løbeintensitet eller cykling, kan være bevægelser som provokerer og skaber ubehag.

Tidligere havde man en idé om, at det var fordi bækkenet stod skævt, underbenet var roteret eller fordi noget andet ikke var aligned. Dette er hverken noget litteraturen og videnskaben understøtter, eller noget jeg ser i klinisk praksis hos mine klienter. Det er muligt at mindske symptomer ved manuelle teknikker og tape. Dog vil man aldrig komme symptomerne til livs uden struktureret genoptræning og ændring i sin træningsdossering.

Hvis intensiteten, volumen eller frekvensen har været for høj, kigges der både på de akutte men, men også det kroniske load. Det har man kollega Jacob Baagøe skrevet mere om her.

Anatomi bag et løberknæ

IT er et hårdt bånd, der udspringer fra musklen, tensor fascie latae (TFL) og Gluteus Maximus (store baldemuskel), som løber fra hoftekanten og hæfter nedenfor knæet på ydersiden af underbenet. IT har som hovedfunktionener at indadrotere hoften, føre benet udad, strække knæet og bøje hoften. Det er vigtigt at have musklens funktion i baghovedet, for det er her en del af behandlingen gemmer sig – men mere om dette senere.


Anatomi bag et løberknæ

IT er et hårdt bånd, der udspringer fra musklen, tensor fascie latae (TFL) og Gluteus Maximus (store baldemuskel), som løber fra hoftekanten og hæfter nedenfor knæet på ydersiden af underbenet. IT har som hovedfunktionener at indadrotere hoften, føre benet udad, strække knæet og bøje hoften. Det er vigtigt at have musklens funktion i baghovedet, for det er her en del af behandlingen gemmer sig – men mere om dette senere.

Smerter som patienter med løberknæ kan opleve

Smerter bliver ofte misforstået og smerteuddannelse er derfor en vigtig brik i den samlede behandling. Hvis du som patient har en forståelse for din smerte, er det sværere at frygte den og du kan dermed ragere, hvis der pludselig opstår ændring i smerteintensiteten. Smerte er ikke lig med skade, derfor spiller andre vigtige faktorer også ind.

Smerte defineres af professor Lorimer Moseley som: ”Smerte er en ubehagelig bevidst oplevelse, der opstår fra hjernen, når summen af alle tilgængelige oplysninger tyder på, at du har brug for at beskytte en bestemt del af din krop”. Det er altså en naturlig beskyttelse, der kræver handling, men ikke lig med at der er en skade. En skade er summen af flere forskellige faktorer.


Diagnose af løberknæ

Diagnosen af et springerknæ stilles ud fra kliniske tests og en grundig indledende samtale. Her får vi et overblik over din træningsdossering, biomekanik samt andre psykosociale faktorer, der spiller ind i det samlede behandlingsbillede. Det er ikke altid jeg smider folk på løbebåndet, men hvis jeg gør, kigger jeg bl.a. på:

  • Skridtlængde

  • Skridt pr. minut

  • Muskulaturen og styring omkring Hoften

Disse faktorer indikerer hvor vi skal starte i behandlingen.

Hvis vi kigger på nedenstående video af Haile Gabrselassie, så over-pronerer, adducerer og indadroterer han i hoften. Ting som tidligere har fået skyld for løberknæ. Skal, eller kan alle løbe som ham? – Nej, men her får vi et billede af en professional løber på allerhøjeste niveau, der ikke løber som der står i lærebøgerne.

Behandling af løberknæ

Nu ved vi, at det ikke altid “blot” er noget galt med vævet, når vi oplever smerter. Vi skal se på flere aspekter. Heldigvis er der genoptræningsregimer, der alligevel peger os i retningen af, hvor vi skal tage fat og hvad der biomekanisk kan arbejdes med for at komme dine smerter til livs.

Vi starter altid med en screening og undersøgelse, hvor vi bl.a. gennemgår din bevægelse, styrke, smidighed, hop/landinger samt bevægelsesstrategi. Inden screeningen har vi drøftet de psykosociale faktorer og klarlagt din belastning i træning, kamp og daglige aktiviteter. Det vil være det samlede billede, der afgør, hvordan vi griber din behandlingen an.

Som tidligere nævnt kan der være udfordringer, når man løber ned ad bakke. Det kan være en strategi helt at undlade det i starten, hvis det forværrer dine symptomer. Vi skal kigge på samspillet mellem hofte og knæ i vores øvelsesvalg. Split squat vil være oplagt at progrediere, da vi får arbejdet med både den forlængede og forkortede udgave af musklens fibre.

Herigennem har vi muligheden for at kunne øge load gradvist. Derudover ved vi også fra litteraturen, at vi skal have fat i muskulaturerne omkring balden – igen, vil der være stadier og progressioner i øvelsesvalg. Som ved andre skader, vil det overordnet fokus være at øge kapaciteten og tolerancen gradvist igennem et strategisk øvelsesvalg. Det vil dog være nyttesløst, hvis vi ikke har aktiviteten der udløser dine smerter med i det samlede billede. Her vil frekvens, intensitet og volumen være nøglebegreber, vi skal kigge på. Du må derfor gerne have dine data med til første konsultation, hvis du har dem. Derigennem kan vi nemlig få lagt en samlede strategi for dit forløb.