Skr
Løberknæ
I Denne artikel fortæller vi alt hvad du behøver at vide om løberknæ - årsag, smerter og din vej tilbage
Behandling af løberknæ
Nu ved vi, at det ikke altid “blot” er noget galt med vævet, når vi oplever smerter. Vi skal se på flere aspekter. Heldigvis er der genoptræningsregimer, der alligevel peger os i retningen af, hvor vi skal tage fat og hvad der biomekanisk kan arbejdes med for at komme dine smerter til livs.
Vi starter altid med en screening og undersøgelse, hvor vi bl.a. gennemgår din bevægelse, styrke, smidighed, hop/landinger samt bevægelsesstrategi. Inden screeningen har vi drøftet de psykosociale faktorer og klarlagt din belastning i træning, kamp og daglige aktiviteter. Det vil være det samlede billede, der afgør, hvordan vi griber din behandlingen an.
Som tidligere nævnt kan der være udfordringer, når man løber ned ad bakke. Det kan være en strategi helt at undlade det i starten, hvis det forværrer dine symptomer. Vi skal kigge på samspillet mellem hofte og knæ i vores øvelsesvalg. Split squat vil være oplagt at progrediere, da vi får arbejdet med både den forlængede og forkortede udgave af musklens fibre.
Herigennem har vi muligheden for at kunne øge load gradvist. Derudover ved vi også fra litteraturen, at vi skal have fat i muskulaturerne omkring balden – igen, vil der være stadier og progressioner i øvelsesvalg. Som ved andre skader, vil det overordnet fokus være at øge kapaciteten og tolerancen gradvist igennem et strategisk øvelsesvalg. Det vil dog være nyttesløst, hvis vi ikke har aktiviteten der udløser dine smerter med i det samlede billede. Her vil frekvens, intensitet og volumen være nøglebegreber, vi skal kigge på. Du må derfor gerne have dine data med til første konsultation, hvis du har dem. Derigennem kan vi nemlig få lagt en samlede strategi for dit forløb.